Veel voorkomende onderzoeken op de IC

Om de juiste behandeling te geven aan een patiënt is veel informatie nodig. Daarom doen we veel onderzoeken.

CT-scan

Met een CT-scan maken we foto's van organen of een deel van het lichaam. We kunnen zo zien of er een ziekte is, en of deze erger of juist minder erg wordt. De CT-scan wordt gemaakt op de afdeling Radiologie. Als de gezondheid van de patiënt goed genoeg is, brengen een arts en verpleegkundige de patiënt in het IC-bed met alle apparatuur naar de afdeling Radiologie.

​Echografie

Een echografie maakt met geluidsgolven beelden van organen zoals de lever en het hart. De geluidsgolven maken weefsels en organen en de werking ervan zichtbaar in beelden op een monitor. We kunnen ook hierbij zien of een ziekte of toestand er is, erger wordt of juist minder erg is geworden. Meestal maken we een echografie op de IC, met een verrijdbaar echoapparaat.

EEG

Een EEG is een onderzoek waarbij we de elektrische hersenactiviteit kunnen meten. Tijdens het onderzoek krijgt de patiënt plaatjes (elektroden) op het hoofd geplakt, die verbonden zijn aan een apparaat dat de activiteit meet. We doen dit onderzoek om te kijken of de hersenfunctie verstoord is door problemen met de stofwisseling, epilepsie of doorbloeding. Het EEG wordt op de IC gemaakt.

​Röntgenfoto

We maken een röntgenfoto van het hart en de longen als er sprake is van bijvoorbeeld een ademhalingsstoornis. We doen dit ook wel om de toestand van de longen en de omliggende organen te controleren. De röntgenfoto wordt op de IC gemaakt.

​Gastroscopie

Een gastoscopie is een maagonderzoek met een buigzame kijkslang. Deze gaat via de mond naar de slokdarm, maag en het 1e deel van de darm. Een reden voor het onderzoek kan een bloeding of afwijking zijn. Voor dit onderzoek krijgt de patiënt een lichte of plaatselijke verdoving. De gastroscopie kan meestal op de IC.

​Tracheotomie

Bij een tracheotomie krijgt de patiënt een kleine beademingsbuis in de hals. Vaak is dit vanwege een langdurige beademing, waarbij het bovenste deel van de luchtweg afgesloten is. Meestal kan dit op de IC gedaan worden. Als dat niet lukt, gaat de patiënt naar een operatiekamer waar een KNO-arts de buis plaatst.

​Heroperatie

Soms moeten we vanwege een ernstige bloeding of infectie een patiënt opnieuw opereren, Dit noemen we een heroperatie. Een heroperatie doen we als afwachten levensgevaarlijk is. Een heroperatie is altijd op een operatiekamer.

​Bloedafname

Elke dag en soms vaker nemen we bloed af. Dit doen we om de werking van organen te controleren of om te zien of er sprake is van een ziekte. Controle van het bloed laat ook zien of een behandeling effect heeft. ​