Intensive Care Neonatologie Mijn baby wordt opgenomen

Als je voor de bevalling al weet dat je baby na de geboorte op IC Neonatologie komt te liggen, dan heb je samen met je partner een gesprek met een neonatoloog. Een neonatoloog is een kinderarts die gespecialiseerd is in de behandeling van pasgeboren baby's. Tijdens het gesprek krijg je informatie over wat je in jouw situatie kunt verwachten. Je kunt ook vóór de bevalling een rondleiding krijgen op IC Neonatologie.

Als je baby wordt geboren, beoordeelt de gynaecoloog die de bevalling leidt of je baby even op je buik kan liggen of dat deze gelijk naar de neonatoloog gaat. De neonatoloog is in de kamer naast de verloskamer. Hier staat een opvangtafel voor de baby klaar. Soms wordt de baby in plastic gewikkeld, zodat het niet kan afkoelen. De neonatoloog geeft je ​​baby de eerste hulp en de zorg die de baby nodig heeft. Voordat je baby naar de afdeling IC Neonatologie gaat, vertellen we je hoe het met je baby gaat.

Al vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap is een baby helemaal ‘klaar’. Hart, longen, lever, nieren, neusje, ogen, oren, vingers en tenen... alles zit erop en eraan. Maar de baby kan dan nog niet buiten de baarmoeder leven. De komende 6 maanden heeft de baby nodig om te groeien.

Hoe eerder een baby wordt geboren, hoe minder 'rijp' een baby is. Die onrijpheid is een kenmerk voor een prematuur, een te vroeg geboren baby. Meestal geldt: hoe jonger de baby is, hoe meer zorg het nodig heeft.

Lees meer over vroeggeboorte.