Intensive Care Neonatologie Mijn baby is opgenomen

​Op IC Neonatologie letten we voortdurend op jouw baby. Dat betekent dat er altijd verpleegkundigen op de afdeling aanwezig zijn. Ook zijn er altijd artsen in de buurt van de afdeling.

De medewerkers werken in diensten: 

 • de dagdienst van 7.30 uur tot 16.00 uur
 • de avonddienst van 15.00 uur tot 23.30 uur
 • de nachtdienst van 23.15 uur tot 7.45 uur

Overleg artsen

We bespreken elke dag hoe het met je baby gaat. Dit doen we tijdens het overleg tussen artsen en verpleegkundigen. Dit overleg is ongeveer van 9.00 uur tot 10.30 uur. We maken afspraken voor de komende dag over de behandeling en verzorging.

Bereikbaar zijn

Het is belangrijk dat je als ouder of verzorger altijd goed bereikbaar bent. In spoedsituaties moeten wij snel contact met je kunnen opnemen. Maar ook in minder dringende gevallen is het belangrijk dat je goed bereikbaar bent. Zet je telefoon daarom liever niet uit. Controleer ook de voicemail regelmatig. 

 • De afdeling heeft een aantal couveuses. Dit is een soort glazen kast voor te vroeg geboren baby’s met daarin een bedje waar de baby in ligt. Als een baby erg ziek is, kan deze nog niet uit de couveuse, maar je kunt wel met je handen ín de couveuse. De couveuse is warm en door de 2 gaten in de couveuse kunt je je baby aanraken en verzorgen.

  Je baby kan zichzelf nog niet afsluiten voor het licht op de afdeling. Daarom dekken we de couveuse af met een doek. Zo dempen we het licht en geluid, net als in de baarmoeder. Een te vroeg geboren baby krijgt op onze afdeling namelijk te maken met veel onnatuurlijke omgevingsprikkels. Daarom houden wij rekening met de ontwikkelingsfase waarin de baby zich bevindt. Met onze zorg hebben wij aandacht voor stress, comfort en de pijn van de baby en geven wij troost na een stressvolle behandeling. De baby wordt bij voorkeur verzorgd door 2 mensen, waarbij 1 persoon de volle aandacht voor de baby heeft en deze ondersteunt.

  Er staan niet alleen maar couveuses op de afdeling, maar ook open bedjes. In deze bedjes liggen baby’s die niet te vroeg geboren zijn maar wel extra zorg nodig hebben.


 • Sommige baby’s op IC Neonatologie krijgen eerst voeding via een infuus. Een infuus is een dun kunststof slangetje dat we in een bloedvat inbrengen. Via zo'n infuus krijgt je baby vocht, speciale voedingsstoffen en medicijnen.

  Er zijn ook baby’s die wel melk mogen hebben maar dit nog niet zelf kunnen drinken, bijvoorbeeld omdat ze te ziek of te klein zijn. Zij krijgen melk via een maagsonde. Een maagsonde is een dun soepel slangetje dat via de neus en de slokdarm in de maag komt.

  Als je baby melk kan krijgen, geef je aan of je borst- of kunstvoeding wilt geven. Misschien heb je hier tijdens de zwangerschap al over nagedacht. Als je baby te vroeg geboren wordt, moet je ook de beslissing over de voeding eerder nemen.

  Lees meer over voeding voor je baby.

  Voeding en medicijnen

  Het kan zijn dat je medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor je kind. Vertel daarom altijd aan degene die je medicijnen voorschrijft dat je borstvoeding geeft. Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg dan met de arts of de medicijnen schadelijk voor de baby zijn. Neem ook contact op met de verpleegkundige of arts als je ziek bent of je niet lekker voelt. Er kan namelijk besmettingsgevaar voor de baby zijn.


 • Ouders en verzorgers mogen de hele dag bij hun baby zijn. 

  Rusttijden

  De rusttijden zijn van 12.00 tot 14.00 uur, 16.00 tot 18.00 uur en van 21.00 tot 8.30 uur. Ouders mogen dan wel bij hun baby zijn en/of buidelen. Je baby ligt op een Intensive Care omdat er intensieve zorg en behandeling nodig is. Het kan gebeuren dat, bij drukte of ingrepen, wij je vragen de ruimte even te verlaten.

  Hygiëne en infecties

  Een goede hygiëne en het voorkomen van infecties is belangrijk. Heb je klachten of ben je in contact geweest met een infectieziekte? Kom dan niet naar de afdeling. Overleg eerst telefonisch met de verpleegkundige en laat je informeren over de te nemen maatregelen. 

  Broertjes en zusjes

  Op de afdeling verzorgen we kwetsbare baby’s. Die baby’s zijn ook extra gevoelig voor infecties. Vanwege het infectierisico mogen broertjes en zusjes jonger dan 14 maanden niet naar de afdeling IC Neonatologie. Broertjes en/of zusjes mogen mee vanaf 14 maanden. Ze moeten dan wel ingeënt zijn volgens het RIVM vaccinatieprogramma én waterpokken hebben gehad.

  Andere kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, mogen niet op bezoek komen.

  Andere bezoekers

  Je hebt de mogelijkheid om familie of vrienden mee te nemen naar je baby. Andere bezoekers dan ouders of verzorgers zijn 2 keer per dag welkom. Het tijdstip mag je zelf bepalen. Er hangt bij de couveuse een kaartje waarop je kunt schrijven wanneer je zelf op bezoek denkt te komen en wanneer je ander bezoek wilt meenemen. Voor ander bezoek geldt een aantal voorwaarden:

  • er is altijd minimaal 1 ouder of verzorger bij aanwezig​
  • je kunt met maximaal 4 personen (inclusief jezelf) bij je baby(’s). Ook bij meerlingen geldt dat je met maximaal 4 personen op bezoek mag komen

  Er kunnen altijd redenen zijn waardoor het nodig is om de bezoekregels aan te passen. Bekijk de bezoektijden en waar je rekening mee moet houden als je op bezoek komt.

  Overnachten

  Is je baby opgenomen en woon je ver weg? Je kunt in de buurt​ overnachten, bijvoorbeeld in het Ronald McDonald Huis of ​het NH-Hotel.


 • Pasgeboren baby’s zijn erg vatbaar voor infecties. Een goede hygiëne op de afdeling en van jezelf is daarom heel belangrijk. Draag geen sieraden aan je armen en handen en doe geen nagellak op.

  Was je handen en onderarmen voordat je de afdeling op loopt. Op de kamer staat bij iedere couveuse een fles met een alcoholoplossing waarmee je je handen en onderarmen inwrijft voordat je je baby aanraakt. Zodra je weggaat, desinfecteer je weer je handen en onderarmen. Denk ook aan desinfectie van de handen voordat je bijvoorbeeld koffie gaat drinken. Als je verkouden of ziek bent of een infectie aan je mond of handen hebt, kun je het best contact opnemen met de verpleegkundige.


 • Een baby op de IC Neonatologie krijgt veel onderzoeken en behandelingen die direct van belang zijn voor de gezondheid. We bespreken de onderzoeken, behandelingen en uitslagen altijd met je. 

  Veel voorkomende onderzoeken zijn:

  • Lichamelijk onderzoek: de arts onderzoekt elke dag je baby door te kijken, luisteren en te voelen
  • Röntgenonderzoek: af en toe maken wij een thoraxfoto van je baby. Met behulp van röntgenstralen kunnen we het hart, de longen en darmen goed zien. 
  • Bloedonderzoek: we nemen regelmatig een beetje bloed af om te zien hoe de conditie van de baby is. Als bij een baby vaak bloed wordt afgenomen, dan krijgt de baby een infuus. Dit is een dun slangetje in een slagader in de navel, bij de pols of bij de enkel. Zo kunnen we bloed afnemen zonder dat de baby er iets van voelt
  • Oogonderzoek: te vroeg geborenen hebben meer kans op afwijkingen aan het netvlies van het oog. Vooral als ze extra zuurstof hebben gehad. Daarom worden alle te vroeg geboren baby’s na een paar weken nagekeken door de oogarts. Als er inderdaad een afwijking is, dan kan deze zo snel mogelijk behandeld worden als dat nodig is
  • Gehooronderzoek: te vroeg geboren baby’s en baby’s die rond de geboorte ziek zijn geweest, hebben ook meer kans op gehoorschade. Daarom doen we bij bijna alle baby's een gehooronderzoek. Voor de test gebruiken we de Algomethode. De test duurt ongeveer een half uur en is niet belastend voor je baby. 
  • Hersenonderzoek: de hersenen van te vroeg geborenen zijn gevoeliger voor bloedingen dan de hersenen van op tijd geboren baby’s. Ook kan er schade ontstaan bij ernstig zieke baby's door verminderde doorbloeding van de hersenen. We maken daarom regelmatig een echo van de hersenen. Het maken van een echo is niet schadelijk voor de gezondheid van je baby. 
  • Hielprik of screening: bij alle baby’s in Nederland wordt in de eerste week na de geboorte een beetje bloed afgenomen. Het bloed onderzoeken we op een aantal aangeboren ziekten. Je ontvangt van tevoren een folder van het RIVM met informatie over deze onderzoeken.  ​

 • Bij buidelen (kangoeroeën) ligt de baby met het blote lijfje tegen moeders of vaders blote borst aan. Het idee van buidelen komt van oorsprong uit Latijns-Amerika. Bij gebrek aan couveuses was en is het daar vaak de enige manier om hele kleine baby’s lekker warm te houden. 

  Bij ons wordt buidelen gebruikt als aanvulling op de zorg voor zieke en te vroeg geboren baby’s. Als je je baby buidelt krijgt het behalve uw warmte, ook huidcontact en geborgenheid. Het kan je geur ruiken en hartslag horen. Wanneer en hoe vaak je kunt buidelen is afhankelijk van het gewicht en hoe het met je baby gaat. Buidelen gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige en kan alleen als de toestand van de baby en de situatie op de zaal het toelaat.

  Buidelen gaat als volgt: de baby wordt met het blote lijfje tegen moeders of vaders blote borst aangelegd. Daar komen dan je blouse of een warme doek overheen zodat alleen het gezichtje er nog bovenuit komt. Als je naast de couveuse gaat zitten, het liefst in een gemakkelijke stoel, kunnen voeding, infusen en extra zuurstof allemaal doorgaan. Met een spiegel kun je ook zelf het gezicht van je baby zien. Bijna alle baby’s vinden het buidelen heerlijk en vallen tevreden in slaap. Het is belangrijk dat je voor buidelen rustig de tijd neemt, dit betekent ten minste 30 minuten en het liefst nog langer.


Naar een andere afdeling of ziekenhuis

Wanneer je baby geen intensieve zorg meer nodig heeft, zijn er 2 mogelijkheden. Meestal gaat je baby dan naar een ziekenhuis dichter bij je in de buurt. Dit is bijvoorbeeld het ziekenhuis dat jou of je baby ook naar ons heeft verwezen.

Een andere mogelijkheid is overplaatsing naar een andere verpleegafdeling binnen het UMCG, het Martini Ziekenhuis in Groningen of het MCL in Leeuwarden. Het kan zijn dat je verrast wordt door het bericht dat je baby wordt overgeplaatst. Vaak gebeurt het eerder en sneller dan verwacht. Zodra wij weten of een baby kan worden overgeplaatst, hoor je dit van de arts of verpleegkundige.