Intensive Care Neonatologie Mijn baby is opgenomen

​Op IC Neonatologie letten we voortdurend op uw baby. Dat betekent dat er altijd verpleegkundigen op de zaal aanwezig zijn. Ook zijn er altijd artsen in de buurt van de afdeling.

De medewerkers werken in diensten: 

 • de dagdienst van 7.30 uur tot 16.00 uur
 • de avonddienst van 15.00 uur tot 23.30 uur
 • de nachtdienst van 23.15 uur tot 7.45 uur

Overleg artsen

We bespreken elke dag hoe het met je kindje gaat. Dit doen we tijdens het overleg tussen artsen en verpleegkundigen. Dit overleg is ongeveer van 9.00 uur tot 10.30 uur. We maken afspraken voor de komende dag over de behandeling en verzorging.

Bereikbaar zijn

Het is belangrijk dat je als ouder altijd goed bereikbaar bent. In spoedsituaties moeten wij snel contact met je kunnen opnemen. Maar ook in minder dringende gevallen is het belangrijk dat je goed bereikbaar bent. Zet je telefoon daarom liever niet uit. Controleer ook de voicemail regelmatig. 

 • De afdeling heeft een aantal couveuses. Dit is een soort glazen kast voor te vroeg geboren baby’s met daarin een bedje waar de baby in ligt. Als een baby erg ziek is, kan een kindje nog niet uit de couveuse, maar je kunt wel met je handen ín de couveuse. De couveuse is warm en door de 2 gaten in de couveuse kunt je je baby aanraken en verzorgen.

  Je kindje kan zichzelf nog niet afsluiten voor het licht op de afdeling. Daarom dekken we de couveuse af met een doek. Zo dempen we het licht en geluid, net als in de baarmoeder. Een te vroeg geboren kindje krijgt op onze afdeling namelijk te maken met veel onnatuurlijke omgevingsprikkels. Daarom houden wij rekening met de ontwikkelingsfase waarin de baby zich bevindt. Met onze zorg hebben wij aandacht voor stress, comfort en de pijn van het kindje en troosten wij de baby na een stressvolle behandeling. De baby wordt bij voorkeur verzorgd door 2 mensen, waarbij 1 persoon de volle aandacht voor het kindje heeft en deze ondersteunt.

  Er staan niet alleen maar couveuses op de afdeling, maar ook open bedjes. In deze bedjes liggen baby’s die niet te vroeg geboren zijn maar wel extra zorg nodig hebben.


 • Sommige baby’s op IC Neonatologie krijgen eerst voeding via een infuus. Een infuus is een dun kunststof slangetje dat we in een bloedvat inbregen. Via zo'n infuus krijgt uw baby vocht, speciale voedingsstoffen en medicijnen.

  Er zijn ook baby’s die wel melk mogen hebben maar dit nog niet zelf kunnen drinken, bijvoorbeeld omdat ze te ziek of te klein zijn. Deze kinderen krijgen melk via een maagsonde. Een maagsonde is een dun soepel slangetje dat via de neus en de slokdarm in de maag komt.

  Als uw baby melk kan krijgen, geeft u aan of u borst- of kunstvoeding wilt geven. Misschien heeft u hier gedurende de zwangerschap al over nagedacht. Als uw baby te vroeg geboren wordt, moet u ook de beslissing over de voeding eerder nemen.

  Lees meer over voeding voor je baby.

  Voeding en medicijnen

  Het kan zijn dat u medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor uw kind. Vertel daarom altijd aan degene die u medicijnen voorschrijft dat u borstvoeding geeft. Wanneer u medicijnen gebruikt, overleg dan met de zaalarts of de medicijnen schadelijk voor de baby zijn. Neem ook contact op met de verpleegkundige of zaalarts als u ziek bent of zich niet lekker voelt. Er kan namelijk besmettingsgevaar voor de baby zijn.


 • Ouders zijn altijd welkom. Er zijn een paar momenten op de dag dat dit niet kan

  • 's Morgens tussen 07.30 en 08.30 uur
  • s Middags tussen 15.30 en 16.30 uur
  • ’s Avonds tussen 23.15 en 23.45 uur

  Rusttijden

  De rusttijden zijn van 12.00 tot 14.00 uur, 16.00 tot 18.00 uur en van 21.00 tot 8.30 uur. Ouders mogen dan wel bij hun kindje zijn en/of buidelen. Uw baby ligt samen met andere baby’s op een Intensive Care omdat uw kindje intensieve zorg en behandeling nodig heeft. Het kan gebeuren dat, bij drukte of ingrepen bij één van de andere patiëntjes, wij u vragen de ruimte even te verlaten.

  Hygiëne en infecties

  Een goede hygiëne en het voorkomen van infecties is belangrijk. ​Overleg met de verpleegkundige als u verkouden of ziek bent of een infectie aan uw mond of handen heeft. 

  Broertjes en zusjes

  Op de afdeling verzorgen we kwetsbare baby’s. Die baby’s zijn ook extra gevoelig voor infecties. Vanwege het infectierisico mogen broertjes en zusjes jonger dan 6 jaar niet naar de afdeling IC Neonatologie. Broertjes en/of zusjes mogen mee vanaf 6 jaar, maar dan moeten ze wel ingeënt zijn volgens het RIVM vaccinatieprogramma én waterpokken hebben gehad.

  Andere kinderen die jonger zijn dan 14, mogen niet op bezoek komen.

  Andere bezoekers

  U heeft de mogelijkheid om familie of vrienden mee te nemen naar uw baby. Andere bezoekers dan ouders zijn eenmaal per dag welkom. Dit tijdstip mag u zelf bepalen. Er hangt bij de couveuse een kaartje waarop u kunt schrijven wanneer u zelf op bezoek denkt te komen en wanneer u ander bezoek wilt meenemen. Voor ander bezoek geldt een aantal voorwaarden:

  • er is altijd minimaal één ouder bij aanwezig​
  • u kunt met maximaal 3 personen (inclusief uzelf) bij uw baby(’s). Ook bij meerlingen geldt dat u met maximaal 3 personen op bezoek mag komen
  • u kunt maximaal een half uur ander bezoek meenemen. Binnen dat half uur kunt u één keer wisselen van bezoeker(s)

  Er kunnen altijd redenen zijn waardoor het nodig is om de bezoekregels aan te passen. Bekijk de bezoektijden en waar u rekening mee moet houden als u op bezoek komt

  Overnachten

  Is uw kindje opgenomen en woont u ver weg? U kunt in de buurt​ overnachten, bijvoorbeeld in het Ronald McDonald Huis of ​het NH-Hotel.


 • Pasgeboren baby’s zijn erg vatbaar voor infecties. Een goede hygiëne op de afdeling en van uzelf is daarom heel belangrijk. Draag geen sieraden aan uw armen en handen en doe geen nagellak op.

  Voordat u de zaal binnengaat wast u goed uw handen en onderarmen. Op zaal staat bij iedere couveuse een fles met een alcoholoplossing waarmee u uw handen en onderarmen inwrijft voordat u uw baby aanraakt. Zodra u weggaat, desinfecteert u weer uw handen en onderarmen. Denkt u ook aan desinfectie van de handen voordat u bijvoorbeeld koffie gaat drinken. Als u verkouden of ziek bent of een infectie aan uw mond of handen heeft, kunt u het best contact opnemen met de verpleegkundige.


 • Een baby op de IC Neonatologie krijgt veel onderzoeken en behandelingen die direct van belang zijn voor de gezondheid van uw kindje. We bespreken de onderzoeken, behandelingen en uitslagen altijd met u. 

  Veel voorkomende onderzoeken zijn:

  • Lichamelijk onderzoek: de arts onderzoekt elke dag uw baby door te kijken, luisteren en te voelen
  • Röntgenonderzoek: af en toe maken wij een thoraxfoto van uw kindje. Met behulp van röntgenstralen kunnen we het hart, de longen en darmen goed zien. Meestal doen we dit onderzoek bij de baby op de verpleegzaal.
  • Bloedonderzoek: we nemen regelmatig een beetje bloed af om te zien hoe de conditie van de baby is. Als bij een baby vaak bloed wordt afgenomen, dan krijgt de baby een infuus. Dit is een dun slangetje in een slagader in de navel, bij de pols of bij de enkel. Zo kunnen we bloed afnemen zonder dat de baby er iets van voelt
  • Oogonderzoek: te vroeg geborenen hebben meer kans op afwijkingen aan het netvlies van het oog. Vooral als ze extra zuurstof hebben gehad. Daarom worden alle te vroeg geboren baby’s na een paar weken nagekeken door de oogarts. Als er inderdaad een afwijking is, dan kan deze zo snel mogelijk behandeld worden als dat nodig is
  • Gehooronderzoek: te vroeg geboren baby’s en baby’s die rond de geboorte ziek zijn geweest, hebben ook meer kans op gehoorschade. Daarom doen we bij bijna alle kinderen een gehooronderzoek. Voor de test gebruiken we de Algomethode. De test duurt ongeveer een half uur en is niet belastend voor het kind. 
  • Hersenonderzoek: de hersenen van te vroeg geborenen zijn gevoeliger voor bloedingen dan de hersenen van op tijd geboren baby’s. Ook kan er schade ontstaan bij ernstig zieke kinderen door verminderde doorbloeding van de hersenen. We maken daarom geregeld een echo van de hersenen. Het maken van een echo is niet schadelijk voor de gezondheid van uw baby. 
  • Hielprik of screening: bij alle baby’s in Nederland wordt in de eerste week na de geboorte een beetje bloed afgenomen. Het bloed onderzoeken we op een aantal aangeboren ziekten. U ontvangt van tevoren een folder van het RIVM met informatie over deze onderzoeken.  ​

 • Bij buidelen (kangoeroeën) ligt de baby met het blote lijfje tegen moeders of vaders blote borst aan. Het idee van buidelen komt van oorsprong uit Latijns-Amerika. Bij gebrek aan couveuses was en is het daar vaak de enige manier om hele kleine baby’s lekker warm te houden. 

  Bij ons wordt buidelen gebruikt als aanvulling op de zorg voor zieke en te vroeg geboren baby’s. Als u uw kindje buidelt krijgt het behalve uw warmte, ook huidcontact en geborgenheid. Het kan uw geur ruiken en hartslag horen. Wanneer en hoe vaak u kunt buidelen is afhankelijk van het gewicht en hoe het met uw kindje gaat. Buidelen gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige en kan alleen als de toestand van de baby en de situatie op de zaal het toelaat.

  Buidelen gaat als volgt: de baby wordt met het blote lijfje tegen moeders of vaders blote borst aangelegd. Daar komen dan uw blouse of een warme doek overheen zodat alleen het gezichtje er nog bovenuit komt. Als u naast de couveuse gaat zitten, het liefst in een gemakkelijke stoel, kunnen voeding, infusen en extra zuurstof allemaal doorgaan. Met een spiegel kunt u ook zelf het gezicht van uw baby zien. Bijna alle baby’s vinden het buidelen heerlijk en vallen tevreden in slaap. Het is belangrijk dat u voor buidelen rustig de tijd neemt, dit betekent ten minste 30 minuten en het liefst nog langer.


Naar een andere afdeling of ziekenhuis

Wanneer je baby geen intensieve zorg meer nodig heeft, zijn er 2 mogelijkheden. Meestal gaat je baby dan naar een ziekenhuis dichter bij je in de buurt. Dit is bijvoorbeeld het ziekenhuis dat jou of je kind ook naar ons heeft verwezen.

Een andere mogelijkheid is overplaatsing naar een andere verpleegafdeling binnen het UMCG, het Martini Ziekenhuis in Groningen of het MCL in Leeuwarden. Het kan zijn dat je verrast wordt door het bericht dat je baby wordt overgeplaatst. Vaak gebeurt het eerder en sneller dan verwacht. Zodra wij weten of een kindje kan worden overgeplaatst, hoor je dit van de arts of verpleegkundige.