Als een baby overlijdt

Een baby komt op de IC terecht omdat het veel zorg nodig heeft. ​​​​​​​En soms overlijdt een baby. Als verwacht wordt dat een baby komt te overlijden, dan proberen wij de ouders daar van tevoren al zoveel mogelijk bij te begeleiden.

Het rouwproces rondom het verliezen van een baby, verloopt voor iedereen anders. Sommige ouders voelen zich tot hun verrassing rustig en gevoelloos, alsof ze verlamd zijn. Anderen voelen veel eerder verdriet, onmacht of juist woede.

Afscheid nemen

Het afscheid nemen van de baby begint vaak al op de afdeling. Overleg met de verpleegkundige of arts wat er mogelijk is en wat jij en je naasten nog graag zouden willen. Je kunt de baby verzorgen, wassen en aankleden zoals je dat graag wilt. Als je dat wilt kan de verpleegkundige hierbij helpen. Ook kun je foto’s (laten) nemen, een voet of handafdruk maken of een haarlokje van de baby bewaren. We kunnen ook rekening houden met speciale wensen vanuit de geloofsovertuiging of culturele achtergrond.

Begeleiding

Voor begeleiding kun je altijd terecht bij een verpleegkundige, arts, maatschappelijk werker of geestelijk verzorger. Zij zijn altijd bereid met je te praten of vragen te beantwoorden. In het ziekenhuis is een Stiltecentrum, een ruimte waar je je kunt terugtrekken voor bezinning of gebed. Het Stiltecentrum is dag en nacht open. 

Onderzoek

​De arts vraagt je misschien of de baby onderzocht mag worden om zo meer informatie over de doodsoorzaak te vinden. Dit kan alleen als je toestemming geeft. De uitkomsten van het onderzoek kunnen je misschien verder helpen bij het begrijpen van het overlijden van je baby. Soms is het onderzoek ook nodig in verband met erfelijkheid, bijvoorbeeld als je meer kinderen hebt of wilt.

Nagesprek

Je hebt na ongeveer 6 weken na het overlijden van je baby een nagesprek met een neonatoloog en een verpleegkundige in het UMCG. Je krijgt dan informatie en je kunt vragen stellen. Ook willen we graag weten hoe het met jou gaat. Het kan handig zijn om van tevoren vragen die je bezighouden op papier te zetten en mee te nemen, zodat je tijdens het gesprek niets vergeet.

In gesprek met andere ouders

Misschien heb je er behoefte aan om met andere ouders te spreken die een baby verloren hebben. In dat geval kun je contact opnemen met “Vereniging ouders van een overleden kind”. Het telefoonnummer is (0900) 20 22 723. Op de website oudersoverledenkind.nl​ staat meer informatie over deze vereniging.  ​