Genderdysforie - informatie voor transseksuele patiënten

Print 

​Iemand met genderdysforie zit in het verkeerde lichaam. Een man voelt zich vrouw in plaats van man. Andersom kan dit natuurlijk ook, een vrouw die zich man voelt. De sterkte van dit gevoel kan verschillen. De meest ingrijpende vorm toont zich bij transseksuelen, die hun lichaam aan het gewenste geslacht willen aanpassen door een medische behandeling. Genderdysforie komt op alle leeftijden voor. Het kan al in de kindertijd aanwezig zijn, maar niet alle kinderen met genderdysforie worden later transseksueel.

Behandeling

U kunt met een verwijzing van uw huisarts, contact opnemen met het Genderteam van het UMCG als u al lang het gevoel heeft niet thuis te horen in het lichaam waarin u geboren bent en een geslachtsverandering overweegt.

Het Genderteam van het UMCG is een groep specialisten die zich inzet voor mensen met genderdysforie. Het Genderteam bestaat uit:

  • coördinator
  • een psychiater
  • psycholoog
  • twee gynaecologen
  • maatschappelijk werker
  • plastisch chirurgen
  • KNO-arts


Door de samenstelling van dit team is de nodige deskundigheid van verschillende disciplines aanwezig. Daarnaast zijn er vaste consulenten vanuit  de afdeling Urologie en Endocrinologie betrokken. Afhankelijk van de fase in het traject zult u te maken krijgen met een of meerdere specialisten. Er is regelmatig onderling overleg en afstemming.

Het Genderteam van het UMCG behandelt geen kinderen/jongeren onder de achttien jaar. Dit is in Nederland alleen mogelijk in het VU Medisch Centrum Amsterdam en bij Curium-LUMC in Leiden.

Meer informatie 

Als u vragen heeft of u wilt zich met een verwijzing van uw huisarts aanmelden bij het Genderteam, dan kunt u contact opnemen met een medewerker van De Balie (050) 361 88 80. Met algemene vragen kunt u ook mailen met e-mailadres. 

Voor meer informatie over genderdysforie kunt u de brochure downloaden. Hierin vindt u informatie over het Genderteam, genderdysforie en het traject in het UMCG. 

Voor meer informatie over genderdysforie kunt u terecht op de website Genderdysforie.nl

Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij Patiëntenorganisatie Transvisie​.​

U kunt de website van het UMCG door uw PC laten voorlezen. Klik hiervoor op de knop rechts boven in het scherm.