• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Genderdysforie - informatie voor transseksuele patiënten

Print 

​Iemand met genderdysforie zit in het verkeerde lichaam. Een man voelt zich vrouw in plaats van man. Andersom kan dit natuurlijk ook, een vrouw die zich man voelt. De sterkte van dit gevoel kan verschillen. De meest ingrijpende vorm toont zich bij transseksuelen, die hun lichaam aan het gewenste geslacht willen aanpassen door een medische behandeling. Genderdysforie komt op alle leeftijden voor. Het kan al in de kindertijd aanwezig zijn, maar niet alle kinderen met genderdysforie worden later transseksueel.

Behandeling

U kunt met een verwijzing van uw huisarts, contact opnemen met het Genderteam van het UMCG als u al lang het gevoel heeft niet thuis te horen in het lichaam waarin u geboren bent en een geslachtsverandering overweegt.

Het Genderteam van het UMCG is een groep specialisten die zich inzet voor mensen met genderdysforie. Het Genderteam bestaat uit:

  • coördinator
  • een psychiater
  • psycholoog
  • twee gynaecologen
  • maatschappelijk werker
  • plastisch chirurgen
  • KNO-arts


Door de samenstelling van dit team is de nodige deskundigheid van verschillende disciplines aanwezig. Daarnaast zijn er vaste consulenten vanuit de afdeling Urologie en Endocrinologie betrokken. Afhankelijk van de fase in het traject krijgt u te maken met een of meerdere specialisten. Er is regelmatig onderling overleg en afstemming.

Het Genderteam van het UMCG behandelt geen kinderen/jongeren onder de achttien jaar. Dit is in Nederland alleen mogelijk in het VU Medisch Centrum Amsterdam en bij Curium-LUMC in Leiden.

Informatie en verwijzing

Voor meer informatie over genderdysforie kunt u de brochure downloaden. Hierin vindt u informatie over het Genderteam, genderdysforie, en het traject in het UMCG.
Algemene vragen kunt u mailen naar e-mailadres

Als u naar het Genderteam van het UCP verwezen wilt worden, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar De Balie van het UCP.

Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij Patiëntenorganisatie Transvisie.