Endeldarmkanker

Print 

Er is sprake van endeldarmkanker als er een kwaadaardige tumor in het laatste deel van de dikke darm zit.

Er zijn verschillende typen endeldarmkanker:

  • Beperkte endeldarmkanker: er zijn geen uitzaaiingen elders in het lichaam en de tumor heeft zich niet plaatselijk uitgebreid.
  • Lokaal voortgeschreden endeldarmkanker (locally advanced tumor): de tumor is door de wand van de darm gegroeid tot vlakbij omliggende organen, zoals de bekkenbodemspieren, prostaat, vagina, bekken enzovoort.
  • Uitgezaaide endeldarmkanker: de tumor heeft zich dan meestal uitgezaaid in lever of long.
  • Lokaal recidief: een eerder geopereerde tumor is teruggekomen in het operatiegebied.

Hoe vaak komt endeldarmkanker voor

Jaarlijks krijgen ruim 10.000 Nederlanders de diagnose ‘dikkedarmkanker’ te horen. Al deze tumoren in de dikke darm worden samen ook wel colorectale tumoren genoemd. Van deze 10.000 patiënten met dikkedarmkanker hebben ongeveer 2000 mensen een tumor in de endeldarm. Zij hebben dus endeldarmkanker.

Hoe ontstaat endeldarmkanker

De aandoening ontstaat vanuit een goedaardige poliep (ook wel adenoom genoemd). Naarmate een poliep langer bestaat en groter wordt, neemt de kans toe dat er kanker in ontstaat. Dit proces kan vele jaren duren. Kleine poliepen zijn meestal goedaardig en zijn gemakkelijk met een endoscoop te verwijderen tijdens een inwendig kijkonderzoek. Een endoscoop is een instrument waarmee een arts via een flexibele buis in het lichaam kan kijken.

Symptomen

Onderstaande verschijnselen kunnen wijzen op endeldarmkanker. Ze kunnen echter ook een andere, onschuldige oorzaak hebben. Als u last heeft van één van deze verschijnselen is het belangrijk om naar uw huisarts te gaan. De huisarts kan beoordelen of verder onderzoek noodzakelijk is, of dat er sprake is van een onschuldige oorzaak.

Mogelijke verschijnselen bij een tumor in de endeldarm zijn:

  • bloed bij de ontlasting;
  • onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • een (plotseling) veranderd ontlastingspatroon; verstopping of juist diarree terwijl u daar eerder nooit last van had;
  • het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd;
  • loze en/of constant aanhoudende aandrang;
  • aanhoudende buikpijn;
  • vermoeidheid.

Risicofactoren

Voor zover bekend zijn er geen specifieke factoren die de kans op endeldarmkanker vergroten. De onderstaande risicofactoren zijn gelijk aan die voor dikkedarmkanker, namelijk:

  • Leeftijd: de kans op dikkedarmkanker neemt toe met de leeftijd, vooral vanaf 50 jaar.
  • Poliepen: dikkedarmkanker ontstaat uit poliepen.
  • Voorgeschiedenis: mensen die al eerder dikkedarmkanker hebben gehad, hebben een grotere kans om opnieuw darmkanker te krijgen.
  • Erfelijkheid: bij ongeveer 5 – 10% van de patiënten is erfelijkheid de oorzaak van kanker.
  • Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn: patiënten met deze ziekten hebben een licht verhoogde kans op darmkanker.
  • Voeding: het eten van grote hoeveelheden rood vlees, bewerkt vlees (vleeswaren) en vet is een risicofactor voor het krijgen van dikkedarmkanker. Het consumeren van veel groente, fruit en zuivelproducten heeft mogelijk een licht beschermend effect, maar dit moet verder worden onderzocht. Opvallend is wel dat dikkedarmkanker veel minder vaak voorkomt in landen waar men voornamelijk vis en gevogelte eet.
  • Roken en alcohol: roken en overmatig alcoholgebruik lijken de kans op dikkedarmkanker te vergroten.
  • Weinig beweging en overgewicht: mensen die weinig bewegen én last hebben van overgewicht, hebben een grotere kans om dikkedarmkanker te krijgen.

U kunt de website van het UMCG door uw PC laten voorlezen. Klik hiervoor op de knop rechts boven in het scherm.