Cardiothoracale chirurgie

Print 

De afdeling Cardiothoracale chirurgie vormt samen met de afdeling Cardiologie het Thoraxcentrum. Cardiothoracale chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met de operatieve behandeling aan het hart, de longen, de aorta (de grote lichaamsslagader) en de borstwand. De cardiothoracaal chirurg voert bijvoorbeeld bypassoperaties uit bij patiënten met vernauwingen in de kransslagaderen en voert hartklepvervangingen of hartklepreparaties uit bij patiënten met hartklepaandoeningen. Daarnaast worden er operaties aan de longen gedaan, bijvoorbeeld bij patiënten met longkanker.
Per 1 september 2009 zijn drie cardiothoracaal chirurgen verbonden aan het Congenitaal Hartcentrum. Zij richten zich speciaal op de operatieve behandeling van aangeboren hartafwijkingen.

Organisatie

De afdeling Cardiothoracale chirurgie heeft een polikliniek en twee verpleegafdelingen waar patiënten voor en na de operatie kunnen worden opgenomen.

Naast de Cardiologie heeft de afdeling Cardiothoracale chirurgie (intensieve) samenwerkingsverbanden met andere afdelingen binnen het UMCG, zoals:

  • de afdeling Longziekten;
  • de Intensive Care;
  • de afdeling Kindercardiologie van het Beatrix Kinderziekenhuis;
  • de afdeling Kinderlongziekten van het Beatrix Kinderziekenhuis.

Topreferent / topklinisch

Het UMCG is een universitair medisch centrum. Specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren en/of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben, behoren tot de kerntaken van het UMCG. De afdeling Cardiothoracale chirurgie biedt daarom naast basiszorg ook zeer specialistische zorg. Bijvoorbeeld openhartoperaties, (hart)-longtransplantaties, kinderhartchirurgie, operaties aan de aorta en hartritmechirurgie.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen de afdeling Cardiothoracale chirurgie vindt intensief medisch wetenschappelijk onderzoek plaats. Sommige onderzoeken maken deel uit van grote internationale studies, andere zijn kleinschalig en beperkt tot een enkele afdeling of patiëntencategorie.

Opleiding en onderwijs

De afdeling Cardiothoracale chirurgie levert een bijdrage aan het onderwijs aan geneeskundestudenten en leidt toekomstige thoraxchirurgen en cardiologen op. Daarnaast worden er op de afdeling verpleegkundigen en nurse practitioners (specialistische verpleegkundigen) opgeleid.

Feiten en cijfers

Jaarlijks worden er bij de afdeling Cardiothoracale chirurgie circa 1000 hartoperaties, 300 longoperaties en 35 hart- en/of longtransplantaties uitgevoerd. Er zijn elf cardiothoracaal chirurgen waarvan drie congenitaal chirurgen en drie cardiothoracaal chirurgen in opleiding.

Volg ons op sociale media
U kunt de website van het UMCG door uw PC laten voorlezen. Klik hiervoor op de knop rechts boven in het scherm.