Cardiologie

Print 

Cardiologie is het specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van hartziekten. De cardioloog behandelt bijvoorbeeld patiënten met klachten als gevolg van vernauwingen in de kransslagaderen, zoals een angina pectoris en een hartinfarct. Daarnaast behandelt de cardioloog patiënten met hartritmestoornissen, hartklepafwijkingen, hartspierziekten en aangeboren hartafwijkingen. Het specialisme besteedt ook aandacht aan risicofactoren voor het ontstaan van hartziekten, zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en ongezonde leefgewoonten.
Voordat een patiënt behandeld kan worden stelt de cardioloog een diagnose. Hij verricht hiervoor vaak functieonderzoeken zoals een hartfilmpje, fietsergometrie en echocardiografie.

De afdeling Cardiologie vormt samen met de afdeling Cardiothoracale chirurgie het Thoraxcentrum.

Informatie over hartziekten, onderzoek en behandelmogelijkheden vindt u onder het menu aan de linker kant.

Organisatie

Patiënten bij wie de hartklachten niet acuut zijn, komen voor onderzoek naar de polikliniek van het Thoraxcentrum. Verder heeft de afdeling Cardiologie meerdere afdelingen waar patiënten worden opgenomen: een ‘short stay’ afdeling voor kortdurende (dag)opnames, twee verpleegafdelingen en de afdeling Hartbewaking. Daarnaast zijn er afdelingen voor onderzoek: de Functieafdeling en de afdeling Hartkatheterisatie. De afdeling Cardiologie werkt nauw samen met andere specialismen als:

het Beatrix Kinderziekenhuis (onderzoek en chirurgische behandeling van kinderen);
de afdeling Obstetrie (zwangere patiënten met aangeboren hartafwijkingen);
de afdeling Klinische Genetica (patiënten met erfelijke hartafwijkingen).

Daarnaast is de afdeling intensief betrokken bij het Centrum voor Congenitale hartafwijkingen.

Verder kunnen specialisten van andere afdelingen advies vragen aan een cardioloog.

Om de zorg zo goed mogelijk te kunnen organiseren werkt het team van cardiologen samen met physician assistants en verpleegkundig specialisten. Voor het begeleiden van patiënten na hun opname zijn er diverse poli’s zoals bijvoorbeeld de hartfalenpoli en de hartinfarctpoli. Informatie over deze poli’s vindt u in het menu aan de linker kant.

 

U kunt de website van het UMCG door uw PC laten voorlezen. Klik hiervoor op de knop rechts boven in het scherm.